Közösségi oldalakon terjed az álhír a 2,5 millió forintos vissza nem térintendő és alanyi jogon járó lakásfelújítási támogatásról!

 

Közösségi oldalakon és egyes hírportálokon jelent meg az az álhír, hogy a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) április 16-tól Hazai Hatékonyság 2.0 elnevezéssel, 2,5 millió forintos vissza nem térintendő és alanyi jogon járó lakásfelújítási támogatást nyújt magyar állampolgároknak a helyi önkormányzatokon keresztül.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet hivatalos honlapján adott tájékoztatást arról, hogy nem igaz a hír, a MEHI nem ad ilyen támogatást, az álhírtől elhatárolódik. A tájékoztatás szövegét az alábbiakban mellékeljük.

„FIGYELEM, ÁLHÍR! Egyes hiteltelen, impresszummal sem rendelkező álhír-oldalakon olyan információk terjednek, amelyek a "Hazai Hatékonyság 2" javaslatcsomag tartalmát meghamisítva, azt egy kihirdetett lakossági energetikai pályázatként mutatják be. Ezzel szemben a Hazai Hatékonyság 2 lakossági épületenergetikai célú javaslatcsomagot a MÉASZ készítette 2016 végén, hogy a kormányzat új megközelítésű, hatékonyan ösztönző intézkedéscsomagot hirdessen meg a lakossági épületenergetikai korszerűsítések átfogó előmozdításáért. A javaslatcsomagról kormányzati döntés egyelőre nem született. A hírt terjesztő internetes oldalak és közösségi profilok tudatosan ferdítik el az eredeti információt, saját olvasottságuk és népszerűségük növelése céljából. A MÉASZ megteszi a szükséges jogi lépéseket. Kérjük jelentsék az illetékes hatóságoknak mind az álhírt terjesztő portálokat, mind a közösségi oldalak profiljait. Fentiekkel összefüggésben kérjük: NE HÍVJON, ÉS NE KÜLDJÖN EMAILT!”

Az állítólagos támogatási lehetőséget az önkormányzatoknál lehetne igényelni, azonban ilyen jellegű intézkedésről nem tudunk. A Polgármesteri Hivatalban nincs tudomásunk olyan jogszabályi rendelkezésről, amely az álhírekben megjelent támogatási kötelezettséget írná elő.

 

Polgármesteri Hivatal