Esemény naptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Névnap

2024. március 19. kedd
József, Bánk, Józsa
A Nap kel 05:52-kor,
nyugszik 18:04-kor.

Holnap
Klaudia, Alexa
napja lesz.

 

Némedi András, a községünkben sem eléggé ismert kiváló költő és műfordító, Tápiószőlős (az egykori „Halesz”) szülötte éppen tíz éve ment el közülünk. Gyermek- és ifjúkorát, fiatal felnőtt, majd nyugdíjas éveit itt töltötte, a közbeeső időben is csak a megélhetés kényszere miatt hagyta el faluját. Akik még személyesen ismerhették, becsülték kivételes műveltségéért, nyelvtudásáért (három idegen nyelven írt és beszélt kiválóan), tisztelték szerénységéért.

Verseiben – amelyek ha nem nagy számban is, de újságban, folyóiratban és antológiában egyaránt megjelentek, és amelyekről a XX. századi magyar költészet egyik legjelentősebb alakja, Pilinszky János is elismerően nyilatkozott  –  érzékletesen és meggyőző művészi erővel idézi meg gyermekkorát, a paraszti világot, és vall az igazi társra találás élményéről, az Istenbe vetett mélységes hitéről.

Műfordítói munkássága is jelentős – közel húsz vallási témájú könyvet fordított le német, francia és angol nyelvből magyarra.

Némedi András emlékét ápolja a halála után egy évvel indított és róla elnevezett – néhány éve már nemcsak a szőlősi, hanem az újszilvási általános iskolások részvételével is megrendezett – versmondó verseny.

Szellemi örökségének, e lakóhelyünket gazdagító ritka értéknek az eddigieknél szélesebb körben való megismertetésére és még nagyobb megbecsülésére szeretnénk felhívni a figyelmet az alakját megelevenítő dombormű elhelyezésével (többek által támogatott elképzelés szerint a községi könyvtár falán), valamint válogatott verseinek kiadásával, hiszen az eddig megjelent három kötet a kis példányszám miatt csak kevés érdeklődőhöz juthatott el.   

 Amint az a Tápiószőlősi Híradó 2018. júniusi számában olvasható, a kezdeményezést az Önkormányzat erkölcsileg támogatja, a domborműnek helyet biztosít, de elkészítéséhez anyagilag nem tud hozzájárulni, ezért az csak közadakozásból valósulhat meg.  

 Aki csatlakozni szeretne az említett kettős cél megvalósításához, és lehetősége van kisebb vagy nagyobb összeget adományozni, szíveskedjen azt a Tápiószőlősért Alapítvány számlaszámára (10103812-46060300-01000008) átutalni, illetve befizetni. Kérjük, hogy a banki átutalás vagy a befizetési csekk Közlemény rovatában – az azonosítás végett – feltétlenül adják meg nevüket, lakcímüket (vagy a cég nevét és a telephely címét), és írják be a „dombormű” szót! (Az adókedvezmény igénybevételéhez az alapítvány igazolást ad.)

A verseskötet megjelenését előfizetőként is támogatni lehet 2000 forint befizetésével. Ebben az esetben az „előfizetés” szót szíveskedjenek beírni a kért adatok mellé!

Az adományozók és az előfizetők nevét megjelentetjük a könyvben.

Bízunk benne, hogy felhívásunk nyitott szívekre talál, és összegyűlik az az összeg, amely lehetővé teszi, hogy a fenti célok megvalósulásával is méltóképpen ápoljuk Némedi András emlékét, és megőrizzük példamutató szellemi örökségét a jövő nemzedékei számára.

         

   Tápiószőlős, 2018. október 27.

                                                                       A Némedi András-dombormű elhelyezésének

                                                                                 és a verseskötet megjelentetésének

                                                                                           civil kezdeményezői

                                                                                  

 

Keresés

Népszámlálás 2022.

Elektronikus ügyintézés

Facebook

DTKH